4. mala radionica filatelije

4. mala radionica filatelije

Naša 4. Mala radionica filatelije održana je u četvrtak 14. ožujka i ovaj puta u knjižnici OŠ Tituša Brezovačkog Špansko. Naši mali filatelisti, a bilo ih je 23, nisu skrivali veselje i zadovoljstvo našim ponovnim susretom u svijetu čarolije filatelije.

Prema predviđenom programu, priču smo započeli upoznavanjem drugog filatelističkog materijala: poštanskog žiga i prigodnog žiga, poštanske dopisnice te prigodne omotnice. Radi lakšeg praćenja i razumjevanja teme predavanja svaki učenik dobio je dopisnicu „Uskrs“ ili „Opatija“ i prigodnu omotnicu Muzej suvremene umjetnosti. Projekcijom su prikazani dnevni poštanski žigovi i onda počinju pitanja: što je naziv pošte a što poštanski broj?; ovaj žig stariji je od mene; zar i gradovi u Japanu imaju isto takve poštanske žigove?.........
Kod prigodnog žiga već su znali „pročitati„ sadržaj žiga pa se razvila diskusija koji je najljepši žig onaj gdje je Marko Markica, profesor Baltazar ili Malik Tintilinić?

Objašnjeno im je što je dopisnica, te da je i ona predmet filatelističkog sakupljanja. Zatim što je prigodna omotnica, zašto se priprema i koje elemente sadrži.

Nakon toga smo promovirali novoizašlo izdanje prigodnih poštanskih maraka „Uskrs 2013“, koja im je podijeljena, uz pojašnjenje što prikazuje.

Zadovoljni usvojenim filatelističkim sadržajem, krenuli su na izradu i oslikavanje svoje prve prigodne omotnice. Podjeljene su im prazne omotnice uz pojašnjenje, gdje zalijepiti marku, kako napisati adresu.

Većina učenika se prvi puta susrela sa pisanjem adrese na omotnicu i naravno puno pitanja: moram li napisati i broj mobitela? Hoće li poštar zaista meni donijeti to pismo, jer ja još nikada nisam dobila pismo? .............

Maštovitosti u kreiranju omotnice bilo je napretek: šarene pisanice, zečići, pa i jedan poštar koji ubacuje pismo u poštanski sandučić.

Sakupili smo ispunjene glasačke listiće za izbor najljepše hrvatske marke u 2012. Godini kako bi ih sve zajedno poslali u HP.

Za kraj iznenađenje, jer smo zajedno otišli do obližnjeg poštanskog sandučića, a kako je padao gusti vlažni snijeg, izvadili su ispod jakna (da se ne smoće) sakrivene svoje prve prigodne omotnice i s osmjehom i uzbuđenjem ubacili ih u sandučić.

Radionica je bila popraćena promotivnom izložbom „Marke pričaju: Hrvatski uskrsni običaji“ .

Naš nastavak priče o filateliji zakazan je za .slijedeći mjesec, s nadom da ćemo do tada saznati nešto o našem poticaju Hrvatskoj pošti za izdavanje prigodne marke Šegrt Hlapić

Sa zadovoljstvom nastavljamo priče o filateliji....................

Voditeljice radionice
Iva Lipovac i Željka Librić

galerija

4. mala radionica filatelije
4. mala radionica filatelije
4. mala radionica filatelije
4. mala radionica filatelije
4. mala radionica filatelije