Sastanak Kluba 11.03.2019.

 

Cijenjeni i dragi prijatelji,

 

U ponedjeljak 11. ožujka 2019. u 18 sati održati ćemo redoviti sastanak Kluba.

 

Predavanje će održati Dario Filjar a naslov je:

 

Poštareva olovka - analiza ručno pisanih oznaka na predmetima poštanske povijesti

 

Znači tema spada u domenu poštanske povijesti jer poštanska marka nije jedina potvrda o izvršenju poštanske usluge. Vrlo važni elementi su i manipulativne oznake; naljepnice, formulari, pa eto i rukom upisane oznake valutiranja, rukovanja, ruta, preadresiranja itd, itd, a sve to rade poštanski službenici upotrebom svoje olovke.

 

Sljedeći sastanak je 25. ožujka:

 

Klasična Finska: Ovalni dizajn 1845-1859

 

Ova prezentacija je pregled prvih izdanja Finske, kao četvrte države svijeta koja je uvela poštanske cjeline / marke. Prezentacija se bazira na, u ovome trenutku, najboljoj svjetskoj zbirci ovoga područja, zbirci Grofa Gustafa Douglasa RDP FRPSL (pripremio Julije Maras)

 

U travnju (točan datum naknadno) predavanje će nam održati Aleš Marinšek, kolega iz Slovenije koji se specijalizirao (između ostaloga) za lokalna izdanja u vremenu Nezavisne Države Hrvatske; Šibenik, Banja Luka, Varaždin.

 

6. svibnja dolazi nam Damir Novaković sa „crnim rubom“, žalobnim markama Jugoslavije iz 1934. godine

 

Dogovaraju se prezentacije naših članova Nikole Marakovića (rana poštanska povijest Bosne i Hercegovine – do 1900) i Željka Stefanovića (poštanske tarife Nezavisne Države Hrvatske), te Berislava Pervana (vojna pošta hrvatskih vojnika na istočnom bojištu u vrijeme II. svjetskog rata), a Bojanu Kranjcu je nabačena ideja da nešto čujemo i o „Verigarima“; pa ipak je stogodišnjica.

 

Od HSF-a smo primili prigodni blok „Međimurje“ koji će na sastanku biti distribuiran, a kratko ćemo se dogovoriti oko održavanja Skupštine kluba.

 

Vidimo se u ponedjeljak; do tada najljepši pozdrav

Julije Maras

(predsjednik FK Zagreb)